Vad är dubbelriktad kommunikation?

Oftast när man pratar om skillnaden mellan ex. System Nexa och Z-Wave är en stor skillnad att Z-Wave har något som heter "dubbelriktad kommunikation". Kort och gott betyder det att mottagaren kan både ta emot signaler och sända signaler. 

Om vi tar en vanlig mottagare som man kan tända och släcka som ett exempel.

System Nexa

När Bridgen skickar en signal till en System Nexa-mottagare skickar den bara ut signalen i luften och hoppas att den kommer fram. Om mottagaren är inom räckvidd samt att det inte finns några andra störningar så kommer signalen troligtvis fram, men man kan aldrig veta. Mottagaren svarar inte Bridgen om att signalen nu är framme. Detta är enkelriktad kommunikation.

Z-Wave

Om vi tar samma scenario som ovan, Bridgen ska tända en specifik mottagare. Signalen skickas ut från Bridgen och när signalen kommer fram till mottagaren så svarar mottagaren Bridgen att "ok, signal mottagen". Bridgen kan då vara 100% säker på att signalen kom fram. Om den inte får svar inom några sekunder försöker Bridgen igen några gånger tills det antingen går eller misslyckas. Detta är dubbelriktad kommunikation.

Kontentan är med dubbelriktad kommunikation ingår flera fördelar:

  1. Bridgen vet att signalen har kommit fram eller inte
  2. Bridgen kan försöka skicka signalen flera gånger om den inte får svar i tid
  3. Om mottagaren tänds manuellt, via den fysiska strömbrytaren, skickar den information om detta till Bridgen och Bridgen kan uppdatera statusen på enheten.
Har du fler frågor? Skicka en förfrågan